World Trade Center si Civilizatia occidentalaMarti 11 septembrie 2001
Erau orele 17.30 (GMT+2) Ma uitam la televizor initial crezand ca este vorba despre un film. Curand mi-am dat seama ca era finalul unui reportaj a unor evenimente in curs de desfasurare, evenimente demne de filmele senzationale de actiune.
Cum era de asteptat lumea occidentala a intrat serios in panica. Intr-adevar e teribil sa vezi cum varfurile civilizatiei si tehnologiei superioare americane se prabusesc din motive tampite.
A doua zi nu exista ziar din lume care sa nu dezbata pe prima pagina istoria atentatelor de ieri. Dar sunt ziaristi, asta le este profesia. Toate jurnalele de stiri ale canalelor de televiziune de pe mapamond in frunte cu CNN, CBS News si EuroNews incepeau editiile de stiri cu imagini din New York. Toate posturile nationale si locale de radio, si toate serviciile mondiale de radio dezbateau aceleasi lucruri: America sub teroare. Dar mai teribil decat dezastrele (neinsemnate pentru puterea de existenta a Statelor Unite) este ceea ce a urmat pe urma, mai ales ca se banuia cine sunt autorii atentatelor.
Intra acum in scena civilizatia Orientului Mijlociu. Trebuia sa se intample ceva pentru ca societatea occidentala sa se intereseze de cultura si religia islamica, de civilizatia afgana. Afganistan exista si inainte de 11 septembrie 2001, dar in mijlocul civilizatiei avansate nu exista interes pentru cunoasterea geografiei si a lumii din Asia de sud-vest. Pe omul de rand din Uniunea Europeana, SUA sau Canada nu il interesa mai nimic cultura si civilizatia orientala. Afganistan era o tara despre care majoritatea oamenilor fara functii administrative sau teritoriale nu stiau aproape nimic,nici macar localizarea geografica. Ca exemplu, o echipa de reporteri de la televiziunea romana intervieva candva pe cativa locuitori din Chicago daca au auzit macar de Romania. Erau americani care nici macar nu stiau in ce continent se afla Romania.
Lumea oamenilor de afaceri americana nu ar trebui sa se simta afectata dupa atentatele teroriste daca inainte de 11 septembrie in planurile lor de afaceri actionau ca oameni care stiau pozitia geografica a tuturor statelor din Asia sau Africa de exemplu. Firesc, statele africane nu au nici o legatura cu evenimentele de pe 11 septembrie, dar nu se gandea nimeni ca totusi saracia extrema poate reprezenta un pericol candva pentru lumea bogata din toate punctele de vedere, din occident.
De-a lungul istoriei locuitorii Terrei au cunoscut situatii mai critice, de exemplu uciderea in masa a evreilor sau bombele de la Hiroshima si Nagasaki. Pe 11 septembrie au murit in mod fericit mai putin de 10 000 de oameni - populatia SUA depaseste 300 milioane.
Pentru eroii atentatelor din lumea supercivilizata s-au adunat cele mai mari vedete din lumea filmului si a muzicii din US si UK intr-un concert cu donatii, dar pentru mortii de la Hiroshima, Nagasaki sau cei ai Holocaust-ului nu a cantat nimeni in New York (cel mai influent oras din lume). Putin conteaza daca au cantat la Tokyo sau Berlin.
Ce usor poate fi pacalita lumea, fie ea si din occident. Ca sa te uiti la Pearl Harbor trebuie sa fi impresionat de o actiune similara dsfasurata in realitate cu cea din film. Deci putem trage concluzia ca daca o nava extraterestra de mari dimensiuni ar ataca un oras american - Washington DC sau New York atunci lumea occidentala si nu numai s-ar mai uita inca odata la Independence Day. Si inca in masa.
Oricum, spatiile publice dintre scaunele din avioanele care s-au izbit in World Trade Center erau mult mai curate ca drumurile de tara pline de noroi sau praf din zonele rurale aflate in tarile defavorizate ale Terrei. Si pe aceste drumuri in momentul ciocnirii avioanelor de turnurile WTC circulau oameni. Cine erau mai fericiti, cei de pe scaunele din avion in timp ce se apropiau in mod fantastic de simbolul tehnologiei superioare americane sau cei ce circulau in acel timp prin mizeria drumurilor din statele defavorizate (de exemplu din Europa de Est sau Orientul Mijlociu)? Raspunsul este usor de dat atata vreme cat nimeni nu este vinovat ca s-a nascut in New York sau in satul X, comuna Y dintr-o tara despre care civilizatia New York-eza nu a auzit. Si nici comunitatea PortoRicana din New York City (de exemplu).
Amploarea pierderilor din 11 septembrie a impiedicat desfasurarea la Los Angeles a concertului in care se acorda premiile Grammy pentru 2001 in semn de solidaritate cu dezastrele din Manhattan dar cei doi zgarie nori se vor construi in timp record, existenta lor doar a fost intrerupta pentru scurt timp. Cu toate acestea dezastrele economice si sociale au reusit sa opreasca desfasurarea unui eveniment prea avansat. Ma intreb, un eveniment echivalent in Uniunea Europeana avea puterea de a opri concertul de la Los Angeles?
Si site-ul oficial Sears Tower a fost suspendat temporar in semn de solidaritate cu turnurile lui mai mici din New York.
Eu personal ma bucur ca nu au fost atacate studiourile Paramount Pictures care au dat lumii intregi Star Trek-ul.
Si ca sa se amplifice inferioritatea in care a cazut comunitatea occidentala si nu numai, cuvinte ca : Afghanistan, Ossama bin Laden, sau islamic sunt in topul cuvintelor cautate pe Google, Altavista si Yahoo.
Vina pentru tagedie se zice ca apartine americanilor. O paza serioasa la World Trade Center putea impiedica apropierea unor avioane de cei doi zgarie nori. Ce paza se poate numi aceea pe care a avut-o Pentagonul atat timp cat nu poate sa faca fata singurului pericol sigur - atacul aerian. Daca erau deturnate instantaneu 5-10 avioane, puteau fi distruse toate laturile Pentagonului in cateva secunde fara macar ca elicoptierele de paza sa aiba timp sase ridice de la pamant. La fel si cu World Trade Center, o paza ultramoderna dotata cu cele mai noi tehnologii de detectie radar puteau evita apropierea avioanelor.
New York Times nici macar nu pomeneste de GoldenStag 2001 - festivalul international Cerbul de Aur de la Brasov, Romania.
Mai teribil este faptul ca trebuia sa se intample ceva rau pentru ca civilizatia occidentala sa se gandeasca la existenta unor civilizatii mult inferioare lor.Dan Mihaiu, 2002

 
 

eXTReMe Tracker
© 1999 - 2021 (site) © 2001 - 2021 (pagina) Dan Mihaiu, Europa, Romania
Privacy policy   Main site