Explorarea spatiului interplanetar



"Misiunea franco-americana destinata aducerii pe Pamant a unor esantioane din solul planetei Marte nu va incepe inainte de anul 2009.
Desi actiunea era anuntata pemtru anul 2005, in prezent se vorbeste de 2011 sau chiar 2014" Suntem in 2001. Acest anunt a fost publicat in cotidianul de mare tiraj Romania Libera din 18 decembrie 2000. Daca citim textul de mai sus stand in fata unui episod din Star Trek ne vine sa radem. Pamantenii nu sunt in stare sa efectueze o expeditie pe Marte sa zicem "peste o luna"; facem din 2000 proiecte pentru 2005 care se amana pentru 2009 iar daca ceva nu merge (nu reusim sa deblocam niste fonduri - adica niste cifre), misiunea se amana pentru 2011 sau ...2014 (de ce nu , ne jucam la diferente de ordinul anilor !). Trebuie sa fim prea "prosti" ! Deci noi nu vom putea ajunge la explorarea planetelor din sistemul solar din cauza unor motive simple, de exemplu nu putem transfera niste fonduri (numere dintr-un cont in altul), pentru asta ne trebuie timp care se masoara in ani ! Cu un asemenea mod de evolutie tehnologica si mintala, nu vom ajunge pe Pluto decat in jurul anilor 2500 sau 2700 (sau de ce nu putem pune si numere mai mari, de exemplu 2900...). Pur si simplu din cauza incapacitatii de a manevra niste numere.
Daca la inceputul mileniului III, cand dispunem de mult timp de tehnologii de explorare a lui Marte, nu am ajuns la nivelul de a explora o planeta care se vede cu ochiul liber de pe Pamant, atunci noi de fapt regresam din toate punctele de vedere. Cum sa mai materializam noi Star Trek-ul, de exemplu, in viitorul indepartat daca ne trebuie 14 ani sa organizam o misiune la 54.3 milioane km (distanta minima pana la Marte, dar sa zicem aproximativ 60 de milioane km) cand noi deja dispunem deja de tehnologia atingerii celei de-a treia viteze cosmice 16 km/s deci am putea ajunge pe Marte in 43.4 zile deci in ceva mai mult de o luna ! Pentru cca 90-100 de zile adica 3 luni, ne trebuie 14 ani de pregatire. De aici rezulta cat de inapoiati mintal (privindu-ne din afara tuturor punctelor de vedere) suntem noi pamantenii, adica cei ce organizam misiunile spatiale. Se mai spune ca aceste intarzaieri, in cazul de fata, sunt o consecinta a esecului ultimelor 2 sonde spatiale trimise de NASA pe Marte la sfarsitul anului 1999.

De aici rezulta doua lucruri:


-daca esecul ar putea fi provocat de erori tehnice sau erori "nestiintifice" , cum e cazul sondei care s-a prabusit undeva pe Neptun datorita folosirii a doua unitati de masura inch-ul si metrul in proiectarea parametrilor tehnici de deplasare, atunci nu ar trebui sa ne fie necesar 14 ani pentru a "repara" o tampita eroare !


-ultima sonda a fost lansata la sfarsitu lui 1999. Urmatoarea in 2005 (la 6 ani diferenta !)..Nu se poate realiza progres evident daca lucram o data la 6 ani ! Daca mergem in acest ritm atunci vom coloniza Sistemul Solar in 600 de ani ! adica cand poate nici nu vom ajunge din diverse motive (disparitiei stratului de ozon, incalzirii generale a planetei, dezastrelor ecologice, scaparii de sub control a clonarii sau al armelor nucleare).


Evolutia extrem de lenta a cercetarii Sistemului Solar "la fata locului" se datoreaza pur si simplu banilor; deci de cifre depinde explorarea universului ! Si noi ne mai gandim sa evadam de pe planeta in cazul unor catastrofe climatice sau de alta natura.
In 2000 trebuia deja sa existe oameni de pe Terra care sa fii calcat pe solul lui Marte. Desigur, trebuie fonduri, adica cifre, care nu pot fi deblocate, recalculate,....."chestii plictisitoare" de ale pamantenilor (?) (nu zic ca ar fi inpoiate, dar tehnologia existenta nu trebuie sa impiedice evolutia altor tehnologii mai avansate) care au mai mult de 4000 de ani de existenta ! Atunci ce sa mai vorbim de cercetarea altor civilizatii din alte sisteme stelare ! Trebuie ca ei sa ne caute pe noi, noi nu suntem in stare datorita unor numere; stam de 2000 de ani pe Pamant si ne uitam cu ochii in sus, de cateva sute de ani incoace sub alte forme, cu lunete, telescoape, ne uitam in domenii de frecventa diferite decat cele din vizibil, exploatam ferestrele de acces ale undelor electromagnetice, ascultam cu radiotelescoape, le instalam pe varful muntilor, le plasam pe orbita in jurul Pamantului dar nu indraznim sa mergem la fata locului; ne invartim aici pe loc si visam la teleportare si zboruri interstelare (Star Trek). Traim doar cu filme SF.
Avem telescop pe orbita (Hubble) dar nu indraznim sa lansam unul cu a treia viteza cosmica. Cu a doua viteza cosmica am putea ajunge pe Neptun sau Pluto, am putea plasa pe orbita acestor planete sateliti artificiali dotati cu aparatura de cercetare din toate domeniile. Ar fi mai usor sa privim cerul printr-un telescop instalat pe Pluto sau sa ascultam prin radiotelescopul plasat pe orbita lui Neptun de exemplu. Nu se poate spune ca nu vom avea semnal din apropierea lui Pluto sau Caron deoarece deja s-au lansat sonde cu a III-a viteza cosmica si am primit semnal din apropierea lui Pluto. Deci dispunem de tehnologie. Ce sunt vinovati posibilii extraterestrii ca noi nu suntem in stare sa alocam niste fonduri (care oricum se aloca prin simple apasari de butoane).


Dan Mihaiu, 2001

 
 

© 1999 - 2024 (site) © 1999 - 2024 (pagina) Dan Mihaiu, Europa, Romania
Privacy policy   Main site