Elemente de Viitorologie


Pamantenii cu actuala lor tehnologie nu vor putea lua legatura cu celelalte civilizatii decat dupa cca 40 - 50 de ani.Insa imaginatia poate depasi limitele realului actual; invinsi de rigurozitatea stiintifica, noi locuitori ai Terrei putem doar sa ne imaginam evenimentele posibile in viitor.Cel mai reprezentativ lucru pe care l-au creat pamantenii pare a fi seria de filme SF mai ales cele de genul Star Trek. De exemplu in Star Trek - The Next Generation pamantenii devin deja “extraterestrii” pentru ei insisi. Imaginati-va un razboi intre locuitorii a cel putin 2

galaxii ! Cu tehnologia de atunci (anii 2300) ar fi o catastrofa cosmica. De fapt stelele devin simple unelte pe care umanoizii galactici le manevreaza dupa necesitati.distrugerea unei planete locuibile ar echivala cu distrugerea unui oras in timpul nostru.

Am putea vorbi de “planete mobile” in sensul punerii lor in miscare de motoare gigantice construite de umanoizii anilor 2300 – 2400 raportat la cronologia actuala a pamantenilor.In acest mod am putea modifica distanta Pamant – Soare sau am putea transporta Pamantul in alt sistem stelar, in apropierea altei stele. Ca urmare a calatoriilor in spatiu notiunea de timp calendaristic ar putea fi pierduta, ne-am juca cu teoria relativitatii a lui Newton care la nivelul anilor 2300 ar putea deveni un ansamblu de principii ale fizicii clasice. Notiunea de razboi mondial va putea fi inlocuita cu cea de razboi intergalactic sau universal.Insa cum va ramane cu marginile Universului fizic? Daca Universul ar fi infinit atunci s-ar pune problema cunoasterii lui mai in profunzime.Daca Universul ar fi finit atunci s-ar definitive teoria Big-Bang-ului si s-ar incerca trecerea peste marginile lui. Am putea echivala trecerea din spatial fizic in non-spatiu cu trecerea din holospatiu in spatiul fizic real.Asta ar insemna ca orice indraznet care ar cuteza sa treaca de limitele Universului ar disparea efectiv din starea sa fizica. Insa cum se poate accepta disparitia materiei? Daca marginile universului ar fi pereti in stare solida atunci noi firesc am incerca sa spargem acest zid. Ce ar putea fi dincolo de el? Non-spatiul? Cum definim atunci spatial? Dar macar am studia duritatea materialului din care este facut peretele. Acest perete ar ramane singurul mister pentru inteligenta de atunci.Exlorarea lumii fizice nu ar insemna si cunoasterea a tot ce exista.De exemplu in lumea spirituala nu poate patrunde nici un corp fizic.Ea este localizata in “sub-exteriorul” lumii fizice iar din teoriile religioase crestine in general rezulta ca ea a aparut inaintea materiei fizice concentrata in Big-Bang.De fapt Big-Bang-ul ar fi un punct din universul nefizic guvernat de Creator. Generatiile urmatoare vor intelege asta si se vor limita la exploatarea spatiului fizic, a materiei, a antimateriei, a subspatiului, a timpului fizic, a tot ce se poate studia cu ajutorul mijloacelor create de om.Ceea ce poate implica probleme mai mari este studiul timpului fizic si dependenta lui de timpul infinit spiritual.

In timp ce stiinta si cercetarea spatiului ar evolua progresiv, in urma s-ar dezvolta "economia" universala, comertul intergalactic, schimbul de experienta la nivel galactic iar daca ar exista o Federatie a Planetelor Unite sau o alta organizatie de acest tip ar exista si o politica intre umanoizii locuitori ai diferitelor sisteme solare.tot mai multe planete ar adera la federatie iar pe langa problemele legate de securitatea galactica, vor exista potentiali inamici veniti din alte dimensiuni temporale sau din alte "dimensiuni" ale spatiului.In acest domeniu s-ar putea exagera la infinit. Am putea vorbi de studenti care si-ar desavarsi studiile in diferite centre universitare galactice, si multe altele. Vom cunoaste astfel, bineinteles nave spatiale supergigantice, astronave cu scopuri precise, nave de razboi galactice, statii interstelare - asa cum astazi exista doar in filme.Viata fiintelor inteligente sau rationale s-ar diversifica foarte mult: concediile noastre de odihna s-ar desfasura la distante mari de ordinul zecilor si sutelor de ani lumina de domiciliu.Bineinteles ar exista si pericolul emigratiilor din partea unor specii inteligente dotate cu sisteme de atac specializate - analog emigratiilor de pe Terra la inceputul istoriei noastre medievale. Timpul fizic ar avea cele mai mari efecte asupra omenirii.Calatoriile prin timp si stabilirea diverselor metode de calatorie prin acesta, "schimbarea cursului istoriei" Ar putea deveni practici obisnuite pentru pamanteni.Insa poate acum, in prezent-ul nostru asemena lucruri se intampla in alte galaxii sau sisteme stelare, insa noi, cu tehnologia de acum, suntem pierduti in umbra, in spatiu, uitati probabil de timp sau nedescoperiti inca de civilizatiile intergalactice.

Dan Mihaiu, 1999

 
 

eXTReMe Tracker
© 1999 - 2021 (site) © 1999 - 2021 (pagina) Dan Mihaiu, Europa, Romania
Privacy policy   Main site