Infern rural








Incercati sa comparati viata in mijlocul orasului New York cu cea dintr-o localitate exclusiv rurala.Cele doua situatii sunt la poluri opuse.Societatea taraneasca la inceputul mileniului III oricat de mult s-ar stradui sa evolueze pe plan economic, nu va reusi niciodata sa atinga nivelul de civilizatie al unui oras metropola.Expresia “viata la tara” nu inseamna altceva decat reptile periculoase, insecte de tot felul, miriapode terestre, amfibieni, pasari, mamifere tot ce poate fi mai urat.Sa nu uitam poluarea sonora produsa de animale neinteligente.

Pe langa aceste aspecte groaznice ale naturii viata la tara mai inseamna munca infinit de grea in agricultura, plante intepatoare, pamant uscat, spini de tot felul, praf poluant animale care polueaza vizual universul negru al satelor.
Toate aceste elemente subt dusmani periculosi ai stiintei civilizatiei si culturii, dusmani ai calculatoarelor, al evolutiei stiintifice, ai vietii in general.
Daca sunt unii impotriva acestor idei atunci cum se poate explica faptul ca la sat nu se gaseste sediul central al vreunui post de radio national sau post de televiziune, nu se gasesc institutii oficiale ale statului – parlament, guvern, presedintie – nu se gaseste sediul vreunei ambasade, nu se gaseste nici o institutie internationala, nici un observator astronomic, nici o academie de stiinte sau universitate *care sa apartina efectiv de o localitate strict rurala) ; deci este evident ca mediul urban este favorizat din toate punctele de vedere .Nici in domeniul alimentelor nu avem cum situa mediul rural deasupra : nu se compara bunurile alimentare preparate la nivel industrial intr-un oras mare cu bunurile alimentare naturale extrase direct din animale si plante, produse de proasta calitate.
Oamenii de stiinta care au adus progrese in domeniul agriculturii la nivel mondial au locuit cu siguranta la oras, au facut experimente in institutii de cercetare apartinand oraselor chiar daca la marginea lor.Datorita progresului tehnologiei de la oras au evoluat si tehnologiile agricole la nivel international.
Si in cinematografie avem argumente : cele mai valoroase filme ale secolului XX descriu aspecte urbane, doar in mediul urban se poate realiza ceva frumos.

Comparati reteaua Internet cu un drum plin de noroi de la tara ! ! !. Diferenta este puternic nuantata, Internetul se afla la polul opus retelei de comunicatii rutiere de la sate.
Majoritatea serverelor Web sau cel putin 95 % din ele sunt localizate la oras, si cel putin 96 – 99 % din orasele lumii sunt conectate la reteaua Internet (lasand deoparte lumea a III-a ), pe cand pentru sate procentul este foarte mic, mai ales in Romania (de exemplu).
Chiar daca orasele au mai mult de suferit de pe urma cutremurelor, in sate, furtunile, uraganele si ciclonii tropicali fac cele mai mari ravagii (de remarcat ca si satele sufera de pe urma cutremurelor).
In tarile supercivilizate procentul populatiei urbane este destul de mare comparativ cu procentele din infernul rural.Cei mai celebri oameni de stiinta recunoscuti pe plan international au locuit si s-au nascut in mediu urban. Palatul prezidential din Washington, sediul O.N.U. din New York, si multe alte institutii sunt localizate in acest mediu.
La oras se poate de exemplu crea un mediu rural in miniatura (parcurile) dar la sat nu se poate crea un mediu urban in miniatura cu institutiile publice aferente.Daca s-ar putea crea atunci satul devine oras.
Sa nu uitam ca civilizatia s-a nascut la oras, nicidecum la tara.



Dan Mihaiu, 1999



 
 

© 1999 - 2024 (site) © 1999 - 2024 (pagina) Dan Mihaiu, Europa, Romania
Privacy policy   Main site